Posljednje novosti / vijesti

Predavanja u Romskoj zajednici Kuprešani 25.10.2012
Datum objave 25 Oct 2012
Isprintaj članak

Prosjačenje , kao jedan od ključnih problema, obuhvaćeno je projektom „ Međusektorska saradnja nadležnih institucija i borba protiv prosjačenja kod Roma“, finansiranim od strane Fondacije za socijalno uključivanje u BiH i općine Jajce.

Projekat implementira HO Merhamet Jajce u saradnji sa Centrom za socijalni rad.. Jedna od aktivnosti je predavanje na temu prosjačenja, koje su vodile mr.sc. Indira Mehić Čejvan i Sanja Jekauc, dipl.scr. u saradnji sa policijskim službenicima.

Prisutni predstavnici Roma, navode da su primorani na prosjačenje, jer su njihova djeca gladna, i nisu im u mogućnosti obezbijediti adekvatne uslove za školovanje. Upućeni su u sankcije i mjere koje se poduzimaju protiv prosjačenja, što je izazvalo negodovanje.

Drugo predavanje na temu spolno prenosivih bolesti vodila Dr. Vesna Dramac, specijalnista porodične medicine, gdje je prisutne, sa posebnim fokusom na mlade, upoznala sa spolno prenosivim bolestima, i navela važnost redovnih pregleda ali i poboljšanja higijenskih uslova u kojim žive.

Istaknuti projekt

Partneri Centra za socijalni rad