PROJEKT: "Lokalna zajednica u akciji prevencije nasilja u porodici, grupe samopomoći- poligon za praktikovanje nenasilnog ponašanja"

Nastavak trodnevne edukacije: Svakih deset minuta jedna žena postane žrtva nasilničkog ponašanja
Datum objave 08 Jan 2014
Isprintaj članak

Ovaj poražavajući podatak svjetske statistike mogao se čuti drugi dan pripremne edukacije za projekt “Lokalna zajednica u akciji prevencije nasilja u porodici, grupe samopomoći-poligon za praktikovanje nenasilnog ponašanja”.

Uvodno izlaganje započeli su predstavnici Kantonalnog centra za socijalni rad Sarajevo, Mirsada Poturović i Nermin Omerović. Oni su se kroz primjere iz vlastite prakse osvrnuli na poteškoće u radu s kojima se susreću, a koje su prisutne prvenstveno zbog nedovoljnog senzibiliteta svih institucija koje bi morale biti uključene kako bi se postigla veća efikasnost u prevenciji nasilnog ponašanja.

Prema riječima Mirsade Poturović “Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima solidan zakonski okvir, potpisnica je mnogobrojnih međunarodnih konvencija, ali iste vrlo slabo ili nikako sprovodi na terenu”. Osim same metodologije rada u grupama samopomoći, tehnikama za uspješnu komunikaciju sa počiniteljima, ulozi psihologa u samom procesu resocijalizacije, izlaganje je završeno zaključkom kako je “put ka kvalitetnom rješavanju problema nasilja u preventivnom djelovanju već u najranijem djetinstvu”.

Pored gostiju Kantonalnog centra za socijalni rad Sarajevo, osvrt na poduzete aktivnosti i izazove sa kojima se svakodnevno susreću, pripremili su i djelatnici Centra za socijalni rad Jajce Sanja Jekauc i Mirnes Dreco, načelnik PU Jajce Bare Pršlja i Senada Imamović ispred Centra za mentalno zdravlje Jajce.

Izlaganje Sedina Habibovića, šefa Odjeljenja za prevenciju u Kantonalnom zavodu za borbu protiv bolesti ovisnosti Zenica posljednjeg dana seminara bilo je popraćeno brojnim interaktivnim radionicama, te su prisutni kroz jednostavne testove otkrili ponešto o vlastitom samopouzdanju, načinima kanaliziranja stresa i sl. Pored prezentacije objekta i usluga Zavoda, poteškoća na koje nailazi prilikom rada sa ovisnicima, alkoholizmu i narkomaniji kao uzročnicima nasilja, prednostima i nedostatcima grupa samopomoći, polaznicima edukacije su približeni neki od relativno novih holističkih tehnika u tretiranju kognitivno-bihevioralnih tegoba, posebice EMDR (Eye Movement Desensibilisation and Reprocessing).

Izražavajući zadovoljstvo predavačima i novostečenim znanjem kroz tri dana edukacije, uposlenici Centara za socijalni rad iz Jajca, Travnika i Donjeg Vakufa, predstavnici lokalne vlasti, Policijske uprave Jajce, Centra za mentalno zdravlje Jajce kao i predstavnici Udruženja logoraša, Udruženja oboljelih od PTSP-a i Udruženja žena “Viktorije ’99” usuglasili su nužnost osnivanja zajedničkog koordinacijskog tijela, kao jamstva efikasnije borbe i sprečavanja svih oblika nasilja u obitelji.

 

Informacije o projektu

 

Partneri Centra za socijalni rad