DJEČIJA NEDJELJA

DJEČIJA NEDJELJA
Vrijeme čitanja: < 1 min

Tradicionalno u svijetu se prva sedmica u oktobru obilježava kao „Nedjelja djeteta“, i to je prilika da se više nego inaće ukaže  na prava i obaveze prema djeci. Konvencija UN-a o pravima djeteta, je prvi međunarodni dokument koji  obavezuje sve potpisnice da osiguraju  jednaka prava za svako djete, u pogledu svih životnih i drugih potreba.

Njen osnovni cilje je da mijenja stavove koji postoje prema djeci i da se iz zaštitničkog (a u nekim društvima i negativnog) odnosa, pređe na ideju jednakosti djeteta sa svim drugim ljudskim bićima.

Ove godine kao i svih  predhodnih Centar za socijalni rad Jajce, obilježava ovaj za djecu značajan događaj određenim aktivnostima,  koje  zbog pandemije  COVID-19 neće biti popračene okupljanjem djece u cilju prevencije i zaštite  njihovog zdravstvenog stanja.

Planirane aktivnosti su:

  1. Posjeta dječijem vrtiću „Bare“ i uručivanje prigodnih poklon paketa.
  2. Posjeta dječijem vrtiću „Emina“ i uručivanje prigodnih poklon paketa.
  3. Posjeta Osnovnoj školi Kuprešani, koju pohađaju djeca romske populacije i uručivanje prigodnih poklon paketa za djecu.
  4. Poklon paket za četiri najbolja učenika romske populacije iz Osnovne škole Kuprešani.
  5. Posjeta udruženju djece sa poteškoćama „Vodopad ljubavi“ i uručenje prigodnih poklon paketa.
  6. Posjeta porodicama koje imaju djecu, a bilo je nasilja u porodici i dodjela jednokratne novčane pomoći.
  7. Obilazak dvije porodice sa djecom, u kojima su bili tragični događaji u zadnjih petnaest dana, i to Brtan Nena i Kliko Jasmina i dodjela jednokratne novčane pomoći i paketa hrane.
  8. Dodjela jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim porodicama.
  9. Dodjela jednokratne novčane pomoci porodicama koje imaju dijete sa poteškoćama.

Nadamo se da će ovi simbolični pokloni izmamiti osmjeh na licima mališana, te im želimo da u godinama koje dolaze budu zdravi i uspješni  na svom putu razvoja i obrazovanja.