MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM
Vrijeme čitanja: < 1 min

Povodom obilježavanja 3.decembra  Međunarodnog  dana osoba s invaliditetom, JU Centar  za socijalni rad Jajce  u saradnji sa Ustanovom Sumero  Jajce  i  Udruženjem „Vodopad ljubavi“ upriličila je svečano obilježavanje ovog posebnog dana. Život uz podršku u  lokalnoj zajednici  implementira  se   u  općini  Jajce  od februara 2015.godine i postao  je prepoznatljiv model  uključenosti  osoba s invaliditetom u   sve društvene tokove. Korisnici  Sumera su osobe  starije  životne dobi, koje žive u lokalnoj zajednici u nastojanju da se integrišu i ravnopravno uživaju potpuna prava kao i svi drugi ljudi.

U okviru projekta „Dnevno zbrinjavanje i unapređenje kvaliteta života djece s poteškoćama u razvoju i njihovih porodica“, Centar sprovodi radionice za ovu kategoriju djece, uz angažman stručnjaka (Psiholog, Logoped, Defektolog), kako bi se omogučile kvalitetnije edukacije za djeca u ovom životnom periodu. Također osigurana je i profesionalna  pomoć  roditeljima djece s poteškoćama u razvoju,  koju im u Centru  pruža Porodični terapeut.

U sklopu  obilježavanja 3.decembra za ove kategorije osoba upriličeno je zajedničko druženje u zgradi Centra, te simbolični pokloni, u znak pažnje za sve  učesnike   ovih aktivnosti.