Potpisan protokol o zaštiti prava djece od zlostavljanja na području SBK/KSB

Potpisan protokol o zaštiti prava djece od zlostavljanja na području SBK/KSB
Vrijeme čitanja: 2 min

U zgradi Vlade SBK/KSB u Travniku danas je održano potpisivanje protokola o zaštiti prava djece od zlostavljanja na području SBK/KSB.

Stručni tim u izradi pomenutog protokola činili su: Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona/KSB, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona/KSB, Ministarstvo pravosuđa i uprave Srednjobosanskog kantona/KSB, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona/KSB, te Udruženje/Udruga socijalnih radnika Srednjobosanskog kantona/KSB.

Protokol o zaštiti djece od zlostavljanja na području SBK/KSB odnosi se na zajedničke vrijednosti, principe i uvjerenja, te praktična pravila ponašanja i korake koji će se poduzeti prilikom ispunjavanja obaveza u pogledu zaštite djece.

Protokol sadrži:

– obaveze nadležnih tijela i drugih aktera koji sudjeluju u otkrivanju i suzbijanju zlostavljanja i zanemarivanja djeteta i pružanju pomoći i zaštite djeci izloženoj zlostavljanju i zanemarivanju,

– oblike, način i sadržaj suradnje između nadležnih tijela i drugih koji sudjeluju u otkrivanju i suzbijanju seksualnog nasilja i pružanju pomoći i zaštite djeci izloženoj zlostavljanju i zanemarivanju,

Udruženje/Udruga socijalnih radnika SBK/KSB ovim Protokolom u saradnji sa kantonalnim ministarstvima će poduzeti sve mjere potrebne za osiguranje najboljeg interesa djece u okviru poslova i nadležnosti koje obavljaju.

Udruženje/Udruga socijalnih radnika će u saradnji sa svim općinama SBK/KSB osigurati da u narednom periodu sve općine potpišu Protokole o zaštiti djece od zlostavljanja na općinskim nivoima. U slučajevima zlostavljane i zanemarene djece sva nadležna tijela trebaju postupati žurno.

Potpisnici Protokola bili su: ministar Nikola Grubešić (Ministarstvo zdravstva i socijalne politike), ministar Feliks Vidović (Ministarstvo unutrašnjih poslova), ministrica Katica Čerkez (Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta), ministar Jozo Budeš (Ministarstvo pravosuđa i uprave), predsjednica Indira Mehić – Čejvan (Udruženje/Udruga socijalnih radnika SBK/KSB) te Tahir Lendo, premijer Vlade SBK/KSB.

Projekat je finansiran od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Mostar, a finansijski je podržan i od strane Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK/KSB.

(Jajce Online)