Saopštenje za javnost – 13-10-2012

Vrijeme čitanja: 2 min
Udruženje/Udruga Jajčana ”Vodopad” je, u saradnji sa danskom humanitarnom organizacijom Holstebro Nødhjælp, Humanitarnom organizacijom “ Merhamet“ Osnovni odbor Jajce, Centrom za socijalni rad Jajce, UG Nada Jajce, te P.D. Ćusine Jajce, organizovalo dopremanje humanitarne pomoći za Jajce.
Ova saradnja je otpočela u junu mjesecu ove godine i evo nakon nekoliko mjeseci pripreme, u subotu 13. oktobra 2012. godine, krenuo je prvi kamion iz Danske za Jajce sa oko 100 m3 različite pomoći. Pomoć se satoji prije svega u medicinskoj opremi za Bolnicu Jajce (sanitetski materijal, bolnički kreveti, razna medicinska pomagala, invalidskih kolica itd).
U pošiljci je i velika donacija danske firme Sanistål, koja je jedna od vodećih proizvođača sanitarnih proizvoda za wc i kupatila u Skandinaviji. Nadamo se da će naše jajačke institucije dobiti novi sjaj nakon ugradnje ovih proizvoda. Sem toga je ova firma donirala i veću koliičnu radne odjeće i obuće, koja će svakako dobro doći za opremanje našeg ”Tima za ugradnju”, opremanje Vatrogasne jedinice Jajce te buduće ”Eko-Brigade Jajce”.
Danska firma Danish Crown je donirala veću količinu majica i kačketa, koje će dobro doći u opremanju gore navedenih grupa. Bit će naravno i majica za sportske klubove te za sve one kojima bude potrebno.
U pošiljci je i veća količina polovne odjeće, obuće te kuhinjske opreme za najugroženije familije u našoj općini.
Kamion sa robom je istovaren u magacin fime Mer-Kunić te ovim putem se zahvaljujemo firmi Mer-Kunić na privremenom korištenju skladišnog prostora.
Humanitarna organizacija “ Merhamet“ Osnovni odbor Jajce, je primalac pošiljke te je ravnopravno zajedno sa ostalim učesnicima u ovoj akciji bila nadležna za distribuciju i raspodjelu pomoći.
U periodu od 16. – 23. oktobra u našem gradu je boravila četveročlana delegacija danske humanitarne organizacije Holstebro Nødhjælp. Domaćini, gore navedene organizacije, su predstavili gostima probleme i potrebe na nivou cijele opštine Jajce. Takođe su naši gosti bili svjedoci raspodjele pomoći na terenu, a kao najvažniji cilj posjete je bio dogovaranje oko budućih projekata sa NGO-ima i institucijama iz Jajca.
Nadamo se da je ovo tek početak jedne dobre saradnje sa našim prijateljima iz Danske te da nas čeka još puno namjenskih projekata, koje ćemo realizovati i sa drugim institucijama i nevaldinim organizacijama, koji ovoga puta nisu uključene u akciji.
Hvala svim učesnicima koji su doprinijeli da se ovaj prvi projekat pomoći za Jajce provede na najbolji mogući način i iskreno se nadamo da će naši sugrađani osjetiti poboljšanje životnog standarda bar u jednom njegovom malom dijelu.
Kontakt osobe za više informacija su:
Latif Halaba, telefon: 00387 (0)30 65 80 65 – Predsjednik Osnovnog odbora Jajce Humanitarne organizacije “ Merhamet“.
Indira Mehić- Čejvan, telefon: 00387 (0)30 65 41 06 – Direktorica Centra za socijalni rad Jajce.
Velid Hrnjić, telefon: 00387 (0)65 15 85 28 – Podpredsjednik Udruženja/Udruge Jajčana ”Vodopad” i Predsjednik P.D. Ćusine Jajce.
Haris Nuhanović, telefon: 0045 23 30 25 41 – Predsjednik Udruženja/Udruge Jajčana ”Vodopad”.