UNICEF I KALI SARA U POSJETI JAJCU

UNICEF I KALI SARA U POSJETI  JAJCU
Vrijeme čitanja: < 1 min

U četvrtak 30.03.2023.godine u posjetu Jajcu stigle su predstavnice Unicef-a,  Veronika Vashchenko, zamjenica predstavnice Unicefa u BiH, Ashley Wax  predstavnica regionalnog ureda za Balkan i Aziju,  Lamija Landžo predstavnica za obrazovanje, te predstavnici Kali Sara (Romski informativni centar),  Dervo Sejdić i Sanela Bešić.

Posjeta je bila organizovana u tri djela. U prostorijama Centra za socijalni rad Jajce, razgovaralo se o trenutnom stanju i položaju Roma, s posebnim akcentom na pomoć djeci. Zaključeno je da su neophodni konkretni koraci u pogledu poboljšanja infrastrukture u naselju, te obrazovanju djece. Poslije sastanka u Centru, drugi dio radne posjete  održan je u Osnovnoj područnoj školi u Kuprešanima, na kojem su takođe bili prisutni predstavnici škole, ali i roditelji djece koja su bila uključena u projekat „Socijalna integracija djece kroz predškolsko obrazovanje“, koji je realizovan tokom 2022.godine. Prisutni stanovnici iznosili su svoje probleme, koje bi bilo poželjno  riješiti, te su iskazali zahvalnost za do sada realizovane aktivnosti koje su pomogle integraciji djece u sistem predškolskog i osnovnog obrazovanja, koje je Centar realizovao.

Završni dio posjete bio je obilazak naselja Skela, gdje su predstavnici Unicefa i Kali Sare mogli da vide trenutno stanje objekata u kojima Romi žive, koji su im nedostaci, te šta im je nephodno u periodu koji dolazi.

Svi prisutni gosti, iskazali su spremnost da u narednom periodu ulože dodatne napore kako bi pomogli  u stvaranju boljih uslova u naselju Skela, posebno djeci koja su najugroženija ovim trenutnim stanjem.